Bilder från Lakritsfestivalen

21 Apr

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den gångna helgen har det alltså varit Lakritsfestival här i Stockholm. Festivalen firar fem år och var större än någonsin; 2013 års upplaga hölls på Globen Annexet. Och det kändes stort! Många utställare, stora montrar och lakrits, lakrits, lakrits så långt ögat såg. Och en hel del choklad. Och ganska ofta choklad och lakrits ihop. Och som trogna läsare vet, är det min favoritkombo.

Eftersom jag har min lakritsleverantör – Hållplatsens lakritshandel – alldeles om knuten, så satsade jag på att köpa sådant jag inte sett där. Jag hade dessutom lovat mig själv att inte gå helt bananas och tilldelat mig en liten kontantkassa att handla för (med andra ord, kortet fick inte lämna plånboken). Svårt, svårt, svårt.

Men jag har provat mig igenom allt från lakritste och salmiaksalt (ammoniumklorid direkt ur burken på kemin någon?) till rålakrits och en hel skrälldus smarriga lakritsprodukter. Salmiakkolan från Desserter utan gränser, som vann omröstningen om Sveriges favoritlakrits 2013 med mer än 50 % av rösterna (däribland en röst från mig,) var dock den produkt jag smakade på flest gånger… Jag är inte förvånad att den vann. Prova den direkt om du får chansen!

Men jag tycker att vi tar en liten bildkavalkad, så kan jag berätta vad som fick följa med hem sen…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lagom till Lakritsfestivalen har en ny bilmodell sett dagens ljus. Salta Ferraris från Pingvin. Väldigt god tycker jag; fin sälta och lite lagom seg. Kommer den ut i plockgodissortimentet så har jag nog en ny salt favorit där, i konkurrens med salta dödskallar.
kolsvart ab var där

Killarna från Kolsvart AB var så klart på plats och kommersen var i full gång vid deras monter. Jag anser för övrigt att detta måste vara en av de snyggaste lakritsförpackningarna för tillfället. Lakritsen är inte dum den heller…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hos Lakritsfabriken fanns alla favoritprodukter förstås stiligt utställda och dessutom väldigt trevlig monterpersonal som berättade om dem. Jag smakade så klart på deras sweet, salty och super salty lakrits. Favoriten? Sötlakritsen, förstås… Deras stänger förtjänar dock ett extra ord. Lakrits överdragen med, i tur och ordning, mörk choklad och flingsalt, mörk choklad chili och flingsalt samt mjölkchoklad och lakrits. De är bara så sjukt goda, men priset gör att man måste lägga band på sig. Inte för att de inte är värda ett högt pris, för de är de!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHos Johan Bülow gjorde jag bara ett kort stopp utan att köpa nåt. Men de hade, i mitt tycke, mässans snyggaste display.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFavoriterna från Hållplatsen var så klart på plats. Dock inte med mässans snyggaste monter… Men det spelar mindre roll – trevlig personal och ett stort och roligt sortiment gör dem till min ständiga vinnare!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOm vi går över till utställarna som låg mer åt chokladhållet så stack verkligen produkterna hos Handgjort Stockholm ut. Snygga, goda och kreativa sötsaker och dessutom supergulliga tjejer i montern.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Definitivt helt utan koppling till lakrits var chokladfontänen med vit choklad. Men håll med om att man bara vill sätta munnen direkt under och slurpa i sig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVa sa?! Du ville se en närbild på varm, rinnande vit choklad. Varsågod (chokladporr??).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFör de riktigt inbitna lakritsälskarna fanns även designprodukter med lakritstema att köpa. De kommer från Enkel Elegans i design av Helena Berggren. Salt fisk till nycklarna kanske?

Utöver alla trevliga utställare och den fina bredden på produkter så måste jag nämna några ord om produktprover. Det finns många sätt att presentera och bjuda på sina produkter. Ett vanligt sätt som i mitt tycke är mindre trevligt och hygieniskt är att lägga en stor mängd på ett fat eller i en skål och låta alla som vill pilla runt med sina smutsiga och snuskiga fingrar. Ganska vanligt och mycket trevligare var dock att monterpersonalen delade ut små smakprover med tång. Bra tänkt!

bild 1 bild 2

Sen fanns det utställare som verkligen utmärkte sig och jag vill särskilt berömma Robert E’s choklad för sina superfina små styckpåsar med choklad/lakrits och Lakritsroten som delade ut, just det, lakritsrötter.

Så vad blev det i kassen nu då? Ja, både det ena och det andra, skulle jag vilja säga. Men de riktiga fynden hade väldigt lite med lakrits att göra, konstigt nog. Och som jag skrev i början, den stora bulken av lakrits köper jag hemma på gatan. Men, jag är svag för vit choklad (vilket jag knappt törs erkänna) och två av favoriterna som fick följa med hem var:

bild 1-1Den vita chokladen med körsbär från Robert E’s choklad är helt gudomlig!

bild 2-1Och chokladbräcken med lakrits och hallon från Augustas fabrik likaså.

bild 2-2Men det blev en hel del lakrits också, både sådan som jag bar hem i påse (exempelvis salta ferraribilar och Brunbergs lakritstoffee) och sådan jag bar hem i magen (exempelvis salmiakkola, salta riksdaler, sallos och tryfflar av olika slag och massa med annat gott).

Så slutet gott, allting gott. I synnerhet på Lakritsfestivalen!

Ett svar till “Bilder från Lakritsfestivalen”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Rapport från lakritskorrespondenten | Karlbergs kök - 21 april, 2013

    […] bilder ihop med många fler samt ett kort referat av mina upplevelser på Lakritsmässan hittar du istället på min blogg. Hjärtligt välkommen över, både i dag och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: