God afton, Herr Hummer

1 Jan

20130101-193555.jpg

Beväpnad med  köttklubba, stor kniv och mycket liv och lusta gick jag lös på den traditionella nyårsdagshummern. Traditionen, som nu har hela tre år på nacken, kommer sig av att min Ica-butik alltid säljer färsk hummer till halva priset direkt efter nyår. De köper alltid in fler än som går åt till själva nyårsafton. Det, kära bloggläsare, är ett erbjudande som jag som västgöte inte kan säga nej till.

För du vet väl hur det ligger till? När smålänningen frågar ”Vad köstar dä?” så frågar västgöten ”Kôsta’lä nåt?” och ”Å vad kôsta’lä för mäj?” Ungefär så. Med ett riktigt tjockt, fett l-ljud i konsonantmötet r+d.

Egentligen är jag inte särskilt förtjust i hummer. Mycket väsen för ingenting, liksom. Men traditioner ska följas och alltså blev det en hummermacka på nyårsdagens kväll.

20130101-193601.jpg

Jag skalar stjärten efter att ha mjukat upp skalet med ett hjärtligt smack med köttklubban. Likaså klorna och klolederna, dock med aningens mer aggressivt smackande med köttklubban. Å andra sidan är det flera gånger mindre risk för liv, lem och fingrar att banka lite med en klubba, jämfört med att försöka göra samma sak med en kniv.

20130101-193549.jpg

Hacka köttet i lagom stora bitar. Bre smör på ett gott bröd, lägg på hummerköttet. Toppa med ett gott kryddsmör – exempelvis med citron, chili, timjan och vitlök – och riv över ett fett lager parmesanost eller annan lagrad hårdost som finns inom räckhåll. Gratinera i 225 grader med grillvärme tills osten fått fin färg. Avnjut gärna med en överbliven slatt bubbel från kvällen innan, om sådan finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: