Rosa bak och bröst

31 Okt

I dag är det den 31 oktober och det är sista dagen på årets mest rosa månad. Oktober är den månad på året då bröstcancer ges extra uppmärksamhet genom Cancerfondens kampanj Rosa Bandet. I år är det tionde året i rad som Cancerfonden genomför kampanjen. Och det är inte bara i Sverige som det rosa bandet gör oss mer uppmärksamma på bröstcancer, kampanjen bedrivs världen över.

Varje dag får 20 kvinnor veta att de fått bröstcancer. Det betyder att vi är otroligt många som drabbas av bröstcancer, direkt eller indirekt genom att vänner eller familj drabbas. Rosa är färgen som symboliserar vårt deltagande med alla de som drabbas av bröstcancer och under oktober brukar man kunna köpa rosa produkter i alla tänkbara former och av alla tänkbara organisationer.Den som vill kan så klart bidra året runt: läs mer och ge ditt bidrag till Cancerfonden här.

I kväll avslutas den svenska kampanjen med Rosa Bandet-galan. Den sänds på TV 3 med start klockan 20.00. Jag ska inte titta själv, men bjuder på ett rosa recept för dig som ska titta och vill ha något gott att mumsa på. Det är en favorit i repris – Pink Flamingo Strawberry Cupcakes

Pink Flamingo Strawberry Cupcakes
Muffins med jordgubbar, kardemumma och vit choklad

Till själva muffinsen använder jag Leila Lindholms grundrecept, halv sats.

50 g smör
1 ägg
0.75 dl strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 nypa salt
Några droppar röd hushållsfärg

Smaksättning:
Fem mosade (frysta och sedermera tinade) jordgubbar
0.5 tsk krossade kardemummakärnor
50 gram hackad vit choklad

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Vispa ägg, socker och  vaniljsocker luftigt. Tillsätt det smälta smöret och mjölken. Rör i vetemjöl, salt och bakpulver. Blanda till sist i smaksättarna.

Placera ut formar, smeten räcker till 6-8 halvstora cupcakes. Använd gärna en cupcakeplåt, så håller de formen fint i ugnen. Grädda ca 10 minuter i mitten av ugnen. Testa med en sticka, de ska helst vara helt torra i mitten.

Dekorera cupcakesen
Se till att cupcakesen har svalnat innan du dekorerar dem. Eftersom jag ständigt misslyckas med frosting (varje gång!) så valde jag att vispa vanlig grädde och smaksätta den med några mosade jordgubbar. För att förstärka den rosa färgen tillsatte jag några droppar röd hushållsfärg. Jag spritsade sedan på grädden och toppade med små jordgubbar och polkagrisar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: