Gott på grillen

12 Jun

Grillfreak?
Jag gillar verkligen att grilla. Det finns så många aspekter runt grillandet som gör att det är lite roligare än matlagning vid spisen. Först och främst blir det väldigt gott med en grillad yta. Sen är det en utmaning att hitta den rätta kombinationen av bränsle, värme, placering etcetera så att maten blir precis rätt tillagad. Inte torrt och bränt. Inte blekt och saggigt. Jag tillhör dessutom den skara kontrollfreak som helst inte litar på någon annan som grillar. Jag vill grilla själv – från planering och inköp av de rätta råvarorna, prepp och kryddning, till att tända grillen, mäta temperaturen och slutligen servera mästerverket.

Gott på grillen. Grönt på grillen!
Vad grillar jag då helst? Tråkigt nog är svaret: Det beror på. Ett alternativt svar skulle kunna vara: Allt! Men så långt det är möjligt gillar jag att grilla en hel måltid. Kokt färskpotatis i alla ära, det är bland det bästa man kan äta. Men grillade primörer till en korv eller bit kött/fisk är verkligen helt underbart det också. Var inte rädd att grilla grönsaker.

Mina favoriter är lägga direkt på gallret är sparris, broccoli, tomat och knipplök. De har bra tuggmotstånd och tål att få lite grillyta. Pensla eventuellt med lite god olja och salta och peppra innan du lägger grönsakerna på het grill. Se till att det är bra glöd så att du får en fin grillyta.

För den som föredrar att göra foliepaket så är späda sommarmorötter, knipplök, några vitlöksklyftor (salt och peppar) och en klick smör en riktigt bra kombo. Lägg gärna direkt på glöden för att få den rätta värmen. Passar utmärkt till kött och kyckling.

Till fisk skulle jag snarare välja ovan nämnda, lättkokta, färskpotatis som bas i paketet. Därtill fänkål i kvartar, kanske lite knipplök, färsk dill och en klick smör (och salt och peppar förstås).

Veggotillbehör och efterrätt
En annan veggofavorit på grillen är halloumiosten. Ingen direkt överraskning, gissar jag. Osten har blivit väldigt vanlig det senaste decenniet och går att köpa i princip överallt. Det går även relativt lätt att få tag på halloumi gjord på vegetabiliskt ostenzym som passar exempelvis laktovegetarianer.

På tallriken ovan syns en annan grön grillfavorit, som kanske är ett lite mer ovanligt tillbehör – persika. Grillad persika är vansinnigt gott till kött och korv. I synnerhet en korv med lite sting, exempelvis en chorizo. Ska du grilla hela persikor så räkna med att det tar en stund att få dem genomvarma. Då rekommenderar jag snarare att försöka dela dem i halvor eller ännu mindre bitar. Gör på samma sätt som med grönsakerna, stryk med lite olja, salta och peppra.

Grillad persika passar också alldeles utmärkt som efterrätt. Ringla lite honung över de grillade, varma persikorna och servera med en god vaniljglass eller en klick ricottaost. Det går för övrigt precis lika bra använda ananas eller melon. Servera ananasen med lite riven kokos och romspetsad grädde.

På bilden ovan ser du även ett grillspett med kyckling och korv. Jag grillar gärna lårfiléer, de blir saftiga och fina. När du gör spett, använd gärna två spett för varje, så blir det enklare att vända. Om du grillar på en kolgrill, glöm inte att blötlägga spetten innan, så de inte tar eld.

Rätt temperatur
När det gäller att servera god grillad mat, så är temperaturen avgörande. Som jag skrev ovan, låt persikorna ta sin tid, annars kan de nästan kvitta. När det gäller kött, fågel och korv så föredrar jag att använda termometer för att hålla koll. På bilden ovan är det färsk salsiccia från Taylors and Jones som kontrolleras. Jag föredrar att grilla färsk korv för övrigt, det är därför jag är noga med tillagningstemperaturen. Korv som är rökt är ju i princip redan tillagad, då kan du vara mindre noga. Men minns att ingen vill äta kall mat!

Att använda en hederlig gammaldags termometer som ovan, eller en elektronisk är en smaksak. Tänk dock på två saker. För det första: du ska placera termometern så nära kärnan som möjligt på den tjockaste delen av det du grillar. Dessutom ska du försöka sticka in så mycket som möjligt av termometern i råvaran, då ger den säkrare temperaturuppgift. För det andra: Använd skydd när du ska dra ur termometern ur köttet. Den blir rätt varm.

Fågel, fisk eller mitt emellan?
Nu när vi har pratat om temperatur och tillbehör ska vi prata om de tunga grejerna – köttet. Jag är personligen inte särskilt förtjust i smaken av fläskkött, det måste vara rejält kryddat för att jag ska äta det, som i salsiccia eller pulled pork. Jag föredrar att grilla nötkött och allra helst hela köttstycken; rostas, ryggbiff, entrecôte och filé funkar alltid. Det är lite dyrare styckdelar, men jag tycker att det är värt varje krona. Rostas, som är förlängningen av filén, är ofta fin och prisvärd. Jag köper när det är bra pris i affären och stoppar i frysen.

Bilden ovan visar en helgrillad rostas (och en del annat gott). Här skulle jag kunna skriva en uppsats om grillbränsle, glödbäddar, typ av grill, grilltider, innertemperaturer och inte minst om grilltekniker (indirekt värme någon?). Men jag är verkligen ingen expert. Sök information om det någon annan stans. Jag gillar maten i första hand.

Ska du grilla hela bitar av kött så har jag ändå några snabba tips.

  • Ta fram köttet i tid, så att det håller en jämn rumstemperatur när det grillas. Det ökar chanserna för ett bättre resultat.
  • Försök köpa en köttbit som är jämn och fin i formen, då är det enklare att få den jämnt grillad. Undvik rullade stekar.
  • I klotgrill, använd indirekt värme och stängt lock (läs om det på valfri länk). I gasolgrill välj lagom varm låga och stäng locket.
  • Glöm inte att låta köttet vila innan du skär upp det. Om du vilar det i folie så tänk på att temperaturen fortsätter stiga, ta höjd för det när du tar köttet av grillen. Det är inte roligt att ha ansträngt sig för att få en fint grillad köttbit, som sedan översteks vid sidan av grillen.
  • Mitt sista tips är egentligen inget tips, det är mer en tanke på vägen. Om du absolut inte gillar ditt kött rött/rosastekt – ödsla inte tid på att grilla en hel köttbit. För mig är själva poängen med att grilla hela bitar att jag enkelt kan få dem jämnt tempererade och perfekt medium rare. Vill du ha genomgrillat kött, gå direkt på en färdigskuren biff.

Självklart grillar även jag färdigskuren biff. Jag ber då att få dem lite extra tjocka, om jag köper dem över disk. Välj en köttbit med fin fettmarmorering och gärna med kappan kvar. Snitta gärna kappan, så ligger köttet plant på grillen och får en jämn grillyta.

På bilden ovan syns även ett av mina ”mitt emellan”-favorittillbehör. Sparris lindade i bacon. Sjukt gott! Det mesta som lindas i bacon blir gott, å andra sidan.

Kryddor och annat
Slutligen ska jag bara säga ett kort ord om kryddor. Jag föredrar att bara salta och peppra när jag grillar, kanske pensla lite med en god oliv- eller rapsolja, oavsett om det är kyckling, nötkött eller fisk. Jag undviker faktiskt marinader och färdigkryddade grillbitar. Men det är jag.

Som tillbehör, förutom allt det goda grillade, gillar jag en en hederlig tomatsallad eller några lättsaltade lantchips. Eller ett gott bröd. På bilden ovan ser du grillad ryggbiff och baconlindad sparris. Till det en tomatsallad med mozarellaost och basilika. Enkelt och gott. Sen har jag fuskat med ett färdigköpt kryddsmör. Gör eget kryddsmör, är min starka rekommendation! Det blir så mycket godare, mitt favoritrecept nedan.

Fias kryddsmör

  • 100 gram smör
  • Chiliflakes
  • Rivet citronskal
  • Färsk persilja
  • Riven vitlök, 0.5-2 klyftor beroende på tycke och smak
  • Riven parmesanonst

Låt smöret blir rumstemperarat och mosa sedan ihop det med de andra ingredienserna. Funkar till allt!

Annonser

Ett svar to “Gott på grillen”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kött, styckning och slakthuskakel « - 27 augusti, 2012

    […] jag bor har det stoppats korv och kokats pulled pork så det väller ur öronen på folk. Och det grillas som aldrig förr i stugor i hela landet. Och så även i bloggen som det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: