Gröten den söta

26 Apr

Foto: Kasha @ sxc.hu

Gröt. Denna gigant bland frukostgiganter! Min ständiga följeslagare och dessutom upphov till många språkrelaterade fniss. Jag kan nämligen inte komma ifrån att jag finner det ohejdbart kul att gröt i plural heter grötar.

En god gröt, många goda grötar. Och det är just vad detta inlägg ska handla om: Många goda grötar.

Sedan de tidiga tonåren äter jag vanligtvis gröt till frukost. Gröten i sig brukar vara havregrynsbaserad, men därefter har typerna varit legio under åren. Med bara lingonsylt till, med russin i och utan sylt, med russin och sylt. Med kanel, med banan, med färska äppelbitar, med torkat äpple, med torkad aprikos, persika eller päron, med katrinplommon, med hallonsylt, med jordgubbssylt, med frusna jordgubbar, hallon eller blåbär, med torkade fikon, med extra kli, linfrön eller psylliumfrön. Med allt på en gång. Med inget av ovanstående. På vanliga havregryn eller på fiberhavregryn. Med råggryn vid några tillfällen. Alltid med mjölk, om det finns.

En gång med sur och klumpig mjölk. Den gången lärde jag mig att en fast och fin gröt tål en snabb avsköljning i diskhon och sedan ätas som att föregående incident aldrig inträffat.

Men nästan alltid utan salt. Jag tycker faktiskt inte att det är särskilt gott med salt i gröten.

Jag kan äta gröt till varje måltid om det skulle vara så. När jag jobbar hemma är den en perfekt snabblunch. När jag inte orkar laga middag är den en räddare i nöden. Och det är banne mig alltid gott!

Om du gillar goda grötar lika mycket som jag, får du inte missa gröt.se. Recept, minnen, historik för alla grötlovers där ute.

På tal om. Jag minns dessutom från baksidesannonserna på min barndoms Fantomen-tidningar att det fanns en variant av Kånken som bar den svårslagna och likaledes svårbeskrivna färgen grött.

Hur lagar du din bästa gröt?

Foto: Kasha sxc.hu

3 svar to “Gröten den söta”

 1. Karlbergs kök 26 april, 2012 den 19:16 #

  Jag gilalr inte gröt, men skulle väldigt gärna vilja. Vad rekommenderar du att öva på? Skulle vilja ha någon med lite struktur (INTE mannagryn alltså) och inte sött.

  • Sötlakrits och smultronhjärtan 27 april, 2012 den 15:30 #

   Ju grövre gryn desto mer tugg, så är det ju. Även havregryn kan bli lite väl mosiga tycker jag. Prova råggryn. Det var längesen jag kokade gröt på det men vill minnas att det ger bra bit. Srn måste det ju erkännas att jag gillar nåt sött i gröten, även om jag helst inte äter den med sylt. Det blir verkligen för sött. Torkad frukt är min favorit, men kanske att frysta blåbär kunde vara nåt? Och krossad kardemumma? Jag är själv sugen på att testa dinkelblandning från Saltå kvarn, men den är svindyr tyvärr (inte per portion jämfört med ex croissant förstås, men ändå).

 2. Cecilia 28 april, 2012 den 22:10 #

  Skrädmjölsgröt är mitt tips. Med kraftig smak av rostad havre. Jättegott! Dinkelgröten är också min favorit. Rågmjölsgröt med osöta lingon?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: