Ost- och kumminbröd

14 Apr

20120414-114137.jpg

Dags att baka igen. Idag blir det matbröd/formbröd med riven prästost och kummin i. Degen gör jag enligt grundrecept för vetebröd, men med lite kallare degspad och lite mindre jäst än rekommenderat. Jag gillar att låta brödet jäsa lite längre, helt enkelt, även om det inte blir en kall nattjäsning denna gång. Istället för bara vatten provade jag att ta gräddfil i degspadet. Varför då? undrar kanske du. Det fanns i kylen och behövde användas, är svaret.

Ost- och kumminbröd
2 formbröd
25-50 gram jäst
5 dl degspad (jag tog 3 dl gräddfil + 2 dl ljummet vatten)
Salt
Ca 11 dl vetemjöl (denna gång provade jag durummjöl)
100 gram riven, smakstark ost
1 msk kumminfrön
20120414-114157.jpg

Gör en deg på det sätt du gillar bäst. Jag blandade ost och kummin i degspadet, före jag tillsatte mjölet. Jäs enligt konstens alla regler. Jag jäste direkt i brödformarna.

Grädda i 250 grader i 10 minuter, sänk sedan värmen till ca 230 grader och grädda klart. Täck med grillfolie om bröden får för mycket färg.

Tror att jag läs brödet jäsa lite för länge, det började säcka lite innan jag fick in det i ugnen, tyvärr. Ingen stor skada skedd dock. Brödet blev väldigt saftigt och mjukt med fin en hård skorpa. Smaken var verkligen toppen! Kummin är mums.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: