Wallenbergare

9 Apr

20120409-180534.jpg

Vi lagade den gamla husmanklassikern Wallenbergare härom kvällen. Det var faktiskt första gången jag vågade mig på det och resultatet blev väl… Ja, någon sorts resultat blev det ju.

Wallenbergare görs med kalvfärs som helst ska malas extra fin. Om inte butiken kan göra det åt dig, så är det alltså bara att plocka fram köttkvarnen. Eller låta den vara som den är. Det gjorde jag.

Smeten ska sedan beredas med ägg och grädde och en av svårigheterna är att den ska vara rätt så lös. Svårt att forma biffar således. Innan biffarna stels så ska de vändas i finmalet ströbröd. I och med att smeten är så lös, så kan det vara enklast att fylla en tallrik med ströbröd, försiktigt lägga biffarna en och en på tallriken och sedan hälla mer ströbröd över dem. Då slipper du själva vända-momentet.

Stekningen till sist. En wallenbergare ska vara ljus i stekytan. Smöret får alltså inte bli för varmt. Stek hellre längre tid på lägre värme. Själva stekningen gick sådär för mig. Biffen fick fin konsistens, men blev för mörk i ytan. Smakade mums gjorde det ändå, tack och lov.

Servera wallenbergare med ett gott, lent potatismos, skirat smör, gröna ärtor och rårörda lingon.

Wallenbergare
Receptet tackar jag Werner Vögeli för. Har dock gjort nån liten ändring.

400 g kalvfärs
4 st äggulor
4 dl vispgrädde
1.5 tsk salt
1 krm vitpeppar
Ströbröd
Smör till stekning

Potatismos, gröna ärtor, skirat smör och rårörda lingon.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: