Hemkunskapsfavorit 2: Fisk i folie

20 Mar

Jadå, även lördagens middag blev en favorit från listan. Fisk i folie: enkelt, gott och lätt att variera.

Jag vill minnas att hemkunskapens variant gjordes med torskblock, och varför inte? Rätten smakar så mycket att även den tråkigaste frysfisk kan få komma till sin rätt. Oavsett hur man väljer att tillaga receptet, så är det två saker man inte kommer ifrån. Fisk och folie. Rätten tillagas i ugn (eller på grillen) så satsa på ugns- och grillfolie av bättre kvalitet, det minskar risken för läckage, haveri och ledsen familj. Bara ett tips.

Bloggen presenterar stolt Hemkunskapsfavorit #2

Fisk i folie

1 bit fisk, 100-150 gram per person (jag använde lax, havets falukorv)
Lagom mycket potatis
0,5 stånd fänkål
10 körbärstomater
Vår- eller salladslök
0,5 citron
Finhackad dill
Några kluttar smör
En nypa salt eller två
1 skvätt vitt vin och/eller grädde

Koka potatisen nästan klar i förväg i saltat vatten. Jag hade en rödskalig delikatesspotatis, som jag delade i mindre munsbitar före jag kokade den. Sätt ugnen på 150 till 175 grader.

Skär alla grönsaker i minde bitar. Bred ut två stora ark folie på köksbänken. Skölj fisken och känn efter så att alla ben är borta. Lägg fisken med skinnsidan nedåt på folien. Salta. Lägg på lök och fänkål på laxen och strö över hackad dill samt rivet skal från en halv citron. Blanda gärna dillen med lite av fänkålsblasten, om den ser fin ut.

Vik upp kanterna på folien så att det bildar en ”skål” och häll på potatisen och delade tomater. Lägg på några skivor citron och lagom många smörkluttar. Avsluta med mer finhackad dill samt en skvätt vitt vin och/eller grädde.

Ursäkta det riktiga dåliga bilden! Det var inte lätt att fota folie… Vik först ihop det ena foliearket till en stängd kapsel – se till att rulla kanterna – och gör sen samma sak med det andra arket runt det första. Hemligheten med fisk i folie är ju att ångan och smakerna ska stanna i foliepaketet. Tillaga i ugn tills fisken är klar. Det beror på fiskbitens tjocklek, så det är svårt att rekommendera en tid. Öppna och titta efter cirka 20 minuter och avgör därefter.

Garnera gärna med räkor, rom eller varför inte en kall sås? Den som skvätte lite vin i paketet, kan gott skvätta samma sort i glaset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: