Semmeltider

2 Feb

Ja, det närmar sig så sakteligen. Fettisdagen infaller i år den 21 februari, men redan skrivs, tipsas, bloggas och twittras det om denna lilla gräddfyllda bulle som verkar engagera så mycket.

Jag har brukat äta en semla per år, fram till drygt tio år sedan, då jag började reagera allergiskt mot mandel. Eftersom mandelmassan, enligt mig, är själva höjdpunkten med semlan så kan det liksom kvitta nu för tiden. En bulle med grädde gör ingen glad, oavsett hur mycket kardemumma det är i själva bullen. Några gånger har jag provat att beställa på det lokala bageriet och låtit dem hitta på något substitut till mandelmassan. Det har inte blivit så bra. Ett år fick jag vaniljkräm och ett annat år hallonsylt. Visst, sylt är gott, vaniljkräm är gott, men det är ingen semla. Så numera låter jag bli, även om jag sörjer lite när jag ständigt blir påmind om att jag inte längre kan äta mandelmassa.

Men för de av er som längtar efter semlor, som äter många många varje år och som till och med kan tänka er att tjuvstarta före jul (häda!), här kommer två tips.

Först och främst vill jag tips om Arlas kampanjsajt stansbasta.se. Där kan alla som vill kan dela med sig av sina bästa semmelställen, oavsett var i landet man bor. Webbsidan finns även som app till smartphones. Dunderduktiga gänget på Kärnhuset har gjort sidan.

En klassiker är Semmelmannens rapporter. Litet minus för att de begränsas till Stockholm. Extremt utförliga rapporter dock, alla semmelätare därute kan lita på denne mans expertis.

För oss som inte hänger oss åt fettisdagens fröjder, oavsett skäl, efterlyser jag en antisemla att mumsa på den 21 februari. Hjälp mig – vad väljer du istället?

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: