Baktung

18 Dec

Tung bakdag med många slags bakverk. Men tyvärr inte utan bakslag.

Fudge med muscavadoråsocker och flingsalt. Yum! Tunga fakta: 350 gram smör, 1 liter socker, 3 dl vispgrädde. Baktung var ordet, sa Bill.

Brownie som ska utgöra grunden till tomteluvor (små bakelser). Började illa men blev nog som det skulle till slut. Lätt!

Vörtbröd på rågsurdeg. Där gick det åt skogen totalt. Ingen jäskraft alls i degen. Det kändes tungt i dubbel bemärkelse. Dels avseende det färdiga brödets vikt, dels avseende bagarens stukade självförtroende.

Återkommer med recept och bilder. Och en och annan lärdom – gör inte som jag!

4 svar to “Baktung”

  1. Karlbergs kök 18 december, 2011 den 19:58 #

    Jag gjorde din levain igår, fukade finfint trots att jag fuskade en del med vikningarna 🙂

    • Sötlakrits och smultronhjärtan 18 december, 2011 den 20:30 #

      Åh vad gott – enklast blir nog oftast bäst! Jag har bara provat vörten i helgen och hinner nog inget mer på surdeg före jul. Det får bli köpevört gissar jag, för mina blev helt platta. Jäste inte alls 😦

  2. Markus- johannesbo 22 december, 2011 den 22:00 #

    Tänkte utmana ödet och baka en ny sats surdegsvört imorgon, men för första gången fuska och även tillsätta vanlig jäst.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Två påsar med innehåll « - 3 juni, 2012

    […] *Vörtbröd i början av juni?!, tänker du. Jaja, men det var kallare än på julafton i går och dessutom är det gott, och dessutom gick mitt senaste försök åt helvete. […]

Lämna en kommentar