Arancini recept

17 Dec

20111217-143058.jpg

Arancini – små apelsiner (eller betyder det clementin??). I detta fall handlar det om italienska friterade risbollar. Många steg och lite meckigt, men väldigt värt det.

Först vill jag gärna varna lite för att fritera, det är väldigt varmt och kan vara farligt. Både för dig själv och för hemmet. Använd gärna en termometer för att ha koll på oljans temperatur. Ha alltid ett lock redo om det börjar brinna. Lägg på locket så kvävs elden. Gå aldrig i från grytan när du friterar och använd en neutral olja.

Arancini
Man börjar med en buljong. Jag gjorde en halvfuskig historia på dels färdig buljongtärning (en hädelse i köket, jag vet), dels färska grönsaker och kryddor.

Ta två grönsaksbuljongtärningar och lös dem i nio deciliter vatten. När tärningarna löst sig, fyll på med:
1 morot i bitar
1 lök, delad
1 potatis, delad
1-2 klyftor vitlök, delade
Några kvistar timjan
1 bit chili om man vill

20111217-141450.jpg
20111217-141504.jpg

Låt grönsakerna sjuda med buljongen i cirka 30 minuter.

Sen är det dags att göra en risotto. Det är till den du ska ha buljongen. Gör enligt ditt favoritrecept. Om du gillar saffran – använd det. Det ger dina bollar rätt färg. Avsluta din risotto med en klick smör och ett berg parmesanost.

20111217-141829.jpg
20111217-141836.jpg

Gör risotton fastare än brukligt, den måste gå att forma. Låt risotton svalna och vänd sedan i en mozzarellaost, delad i mindre bitar. Den som vill vänder även i bitar av rökt skinka.

Vispa upp ett ägg på en tallrik och fyll en annan med ströbröd. Rulla bollar och vänd dem först i ägget sedan i ströbröd. Gör detta två gånger så att det blir ett tjockt lager panering. Det ska bli cirka 15 bollar.

Hetta upp solrosolja i en tjockbottnad gryta. När oljan är varm nog så fritera några bollar i taget. Var mycket försiktig med den varma oljan. Jag tog bara lite på botten och vände bollarna efter en stund så att de fick fin färg runt om. De ska bli gyllenbruna och paneringen ska kännas lite frasig. Ta upp bollarna med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.

20111217-142726.jpg

Servera bollarna som tillbehör till fågel, fisk eller mittemellan. Jag hade mina till charkuterier och ostar. Och ett glas rött förstås.

Blir det bollar över så går det utmärkt att värma dem i ugnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: