Söders sista surdeg

29 Nov

Sist av alla i universum, eller åtminstone på Söder, så har jag börjat fundera på om jag ska sätta en surdeg. Hopplöst otrendigt förstås, i en tid när alla andra har gått vidare till att odla sina egna gurkor i hydroponiska trädgårdar, röker sin egen korv av tillverkad av köttet från egenuppfödda vildsvin och knypplar egna antimakasser. Men jag är rätt otrendig och även om jag är intresserad av både bakning och matlagning så är jag ingen pionjär eller ”early adopter” som det heter i grundkurs i marknadsföring.

Surdeg är så vanligt på Söders höjder, att det banne mig är en bedrift att hitta en brödbit som är bakad med konventionell jäst. På allvar. Men jag förstår samtidigt varför det är så vanligt, för brödet blir otroligt gott. Och vem vill inte äta gott bröd?

Så. Hittills har jag skaffat en burk och googlat lite. En start, så att säga. Nästa steg är att skaffa lite rågmjöl, min påse var inte direkt ny. Sen får vi se hur det går. Det kan inte gärna gå sämre än med surkålen.

Brödet ovan har såklart inget med saken att göra, det är bakat på helt vanlig, simpel jäst. Men det är finare med en bild.

4 svar to “Söders sista surdeg”

 1. Cecilia 29 november, 2011 den 22:43 #

  Jag har ett jättebra recept. Och en jättesnäll surdeg från Rosendals, som sväller upp hur mycket jag än glömmer bort honom i kylskåpets mörker. Vill du ha ett okrångligt recept, till skillnad från allt krångligt du hittar på specialistbloggarna?

  • Sötlakrits och smultronhjärtan 30 november, 2011 den 08:32 #

   Gärna det! Jag tackar och bockar. För det är inte med recept som med sticklingar hoppas jag – att de måste stjälas?

   Har stulit själva surdegsgrundrecepetet från min kompis Markus (http://johannesbo.blogg.se/2011/february/surdegskultur.html) och tänkte även stjäla hans grundrecept på bröd så småningom. Är lite bekymrad bara över att det just låter krångligt, så ett okrångligt recept vore drömmen!

 2. Petet Bergman 30 november, 2011 den 09:23 #

  Spännande!

  Förväntar mig en serie i en surdegs uppväxt på Söder nu. Tar tacksamt emot tips för att lyckas själv.

  //Peter

  • Sötlakrits och smultronhjärtan 30 november, 2011 den 11:36 #

   Ja, det kan ju gå lite hur som helst det här. Känns något ansvarstyngt att ha satt en liten surdeg till världen, jag kommer må fruktansvärt dåligt om jag inte håller den vid liv. Beroende på framgång då blir det väl fler eller färre inlägg om saken…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: