Pulled pork

19 Nov

Pulled pork som de säger i amerikanska sydstaterna. Eller som jag sett att man kan säga på svenska; bråkad gris (DN) eller fläskflams (Öhmans mat och vin). Vad det faktiskt handlar om är en långsamt och lågtemperaturtillagad karré.

Mycket enkelt och otroligt gott. Vanligtvis tillagas grisen med typiska barbequesmaker och serveras som ett smörgåstillbehör, i en tortilla eller som salladstillbehör. Just denna gris bråkades med svenska smaker, enligt inspiration från ett recept av Jens Linder. Häng med.

Pulled pork
1-1.5 kg benfri karré
1 dl skånsk senap
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl ättikssprit
1 msk salt
1-3 hackade vitlöksklyftor
Persilja (men det glömde jag)

20111119-192202.jpg
Sätt ugnen på 125 grader. Lägg karrén i en ugnssäker gryta med lock av ex gjutjärn. Har du gryta men inget lock funkar säkert ugnsfolie.

20111119-192904.jpg

20111119-193034.jpg
20111119-193043.jpg
Blanda samman kryddorna och häll smeten över grisen. Lägg på locket och ställ hela kalaset i långt ner i ugnen. Låt stå i fyra till fem timmar.

Ös under tiden. Vi slängde i ett par lökhalvor efter ca två timmar. Fyll på med vatten om det ser torrt ut.

20111119-193836.jpg

20111119-193851.jpg
När tiden känns rätt tar du ut din gryta ur ugnen. Grisen ska nu vara så mör att du enkelt kan dela sönder den i trådiga bitar med hjälp av två gafflar. Låt bitarna ligga och mysa till sig i grytan tillsammans med allt spad från tillagningen.

Välj ett lämpligt sätt att servera grisen. Vår serveras med stora hemmagjorda pommes frites och ett glas rött av enkel men smakrik typ. Njut.

Annonser

3 svar to “Pulled pork”

  1. Cecilia 20 november, 2011 den 11:58 #

    Ja, det är så gott! Tycker till och med jag som inte äter så mycket fläskkött. En i min bokklubb brukar göra den här rätten när det är fest.

    • Sötlakrits och smultronhjärtan 22 november, 2011 den 10:28 #

      Ja, det är otroligt smaskigt. Jag äter inte heller så mycket fläskkött, jag gillar inte smaken riktigt. Men Pulled pork kan jag knappt sluta äta.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Planera halva nöjet « - 30 november, 2011

    […] mat från amerikanska södern med pulled pork som kärnan, 6 personer, sittande bord, drink och tilltugg + smårätter + efterrätt som kan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: