Recept på hemmagjord lakritsglögg

14 Nov

Som utlovat kommer här receptet på Hansson 11. Alltså det som tidigare refererats till som hemkört rävgift syftande till att förgifta vänner. Jag satte årets sats i fredags och la då också upp ett par smakprovsbilder. Men här kommer nu det hele. Varsågod.

Hanssons hemmagjorda lakritsglögg

Man tager…

Adekvat antal flaskor att sätta sin glöggsats i. Helst väl rengjorda. Eller åtminstone ursköljda.

Det adekvata antalet i detta fall var två flaskor – närmare bestämt två tomma vinflaskor. Men det är ju tre flaskor på bilden? tänker du nu. Ja, det är korrekt uppfattat. Absolut Vodkan fyller ett syfte senare i processen.

Kryddor är nästa sak att taga;

Kanelstång, nejlikor, kardemumma (jag hade både kapslar och kärnor), pomeransskal, russin och socker. I detta fall ett ljust muscavadoråsocker. Det i sig har ju en liten lakritston som jag hoppas ska funka fint. Jag tog två kanelstänger och en bit pomerans per flaska, övriga kryddor var mer mellan tummen och pekfingret.

Lägg allt i en lite kastrull. Skvätt på lite vatten. Låt koka kanske tio minuter. Sockret ska lösa sig och de andra kryddorna hinna mojsa till sig lite. Redan här doftade det himmelskt i hela lägenheten. Låt lagen svalna.

Under tiden kryddlagen svalnar tar du din valda lakrits och stoppar ner i flaskorna. Jag hade satsat på en två varianter – turkisk peppar i den ena flaskan och mjuk gelelakrits i den andra. Jag vill nu utfärda min första varning; de små gelemuttrarna (eller vad det nu är, de ser dem på bilden ovan) löser sig inte. Det gör däremot napparna. Alltså – satsa på nappar. Och nu kommer spriten in i bilen.

Om du vill ha en lite starkare rödvinsglögg så är det nu läge att slå i ca en deciliter vodka i flaskan. Jag vill gärna ha lite sting i min glögg så det var just vad jag gjorde.

 

Slå slutligen i kryddlagen och tryck ner alla kryddor i flaskorna. Låt stå ett tag – kanske en vecka eller två.

Sila sedan av glöggbasen från kryddorna. Om du inte har en tillräckligt finmaskig sil så funkar det bra med filterhållare och kaffefilter. Jag vill ha bort allt skröfs, det ser fräschare ut. Ta sen två nya adekvata flaskor – väl rengjorda – och slå över basen i dem. Fyll på med rödvin. Jag tycker att det är trevlig med lite pynt i glöggen så jag avslutar gärna med att pluppa ner ett par kanelstänger. Smaka gärna i det här läget och känn efter om du saknar något. Justera. Klart.

Så. Det var receptet. Om det smakar ok eller rävgift ska jag låta avslöja om knappt två veckor. Jag vill vara mycket tydligt med att detta är ett experiment. Jag har inte provat att göra lakritsglögg innan och det kan alltså sluta i katastrof. Ungefär som surkålen.

You win some. You loose some.

Ett svar to “Recept på hemmagjord lakritsglögg”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Första glöggprovningen « - 17 november, 2011

    […] Nu börjar ni nog tycka att jag tagit lakritsglöggvansinnet lite väl långt. Men det är snart jul, var snäll. Jag hoppas att jag sätta samman ett inlägg om alla fyra lakritsglöggar, alltså dels de två ovan, dels de två jag har under tillverkning hemma i köket. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: