Rävgift var ordet, sa Bull.
Hemmagjord glögg alltså. Jag antar att det finns en herrans massa försök där ute. Jag minns min första hemgjorda glögg och tänkte, eftersom jag är på mitt mest generösa humör, dela med mig av detta. Voila!
Hemgjord äppelglögg på calvados
Förberedelser. Man tager:
- En halv flaska hygglig calvados
- 2 kanelstänger
- Lite socker
- Nejlikor, ett gäng
- Kardemummakapslar, ett annat gäng
- Russin, ytterligare ett gäng
- En bit pomerans
- En citronzeststrimla
Koka upp lite vatten i en kastrull och lägg i alla kryddorna och sockret. Låt koka ihop till en liten lag i ca 10 minuter. Låt lagen svalna och slå sedan ihop den med spriten i en mycket ren glasflaska eller -burk. Ställ att dra i 1-2 veckor, gärna svalt. Sila sedan av kryddorna och slå upp på ny ren flaska. Är den grumsig kan du sila genom kaffefilter efter att ha kört bort de största bitarna redan i en vanlig sil/litet durkslag.
Vid servering:
Värm glöggen och späd den med lite dito värmd äppelmust eller -juice. Om du gillar pyntade drycker kan jag tipsa om att stoppa en kanelstång i glaset eller att slänga i en stjärnanis. Eller varför inte en torkad äppelring?
Är ni snälla jag kan nog minnas fler gamla glöggsynder…
2 svar to “Tidigare försök att förgifta vännerna”