Svamp i köket – del 1

5 Sep

Del 1 – Den vilda jakten på svampen.

Som utlovat kommer här ett antal utvikningar kring svamp. Vi ska plocka, rensa, laga och slutligen äta svamp. Jag delar upp det på flera inlägg och portionerar ut dem lite då och då, tänkte jag.

Del 1 ska som sagt handla om att plocka – och inte minst hitta – svampen. Det är liksom utgångspunkten för de övriga inläggen. Ibland är det lättare än andra gånger. I lördags var det synnerligen enkelt eftersom jag deltog i en arrangerad svampplockningsutflykt med medföljande svampexpert som pekade ut läckerbitarna åt mig och mina medplockare.

Utflykten gick med båt från stadshuset och med slutmål Björkö i Mälaren, för många mer känt som Birka. Lördagen bjöd på ett alldeles strålande sensommarväder och båtturen var en fantastisk upplevelse bara den. Här puttrar vi iväg med Söders vackra vy i bakgrunden.

På båten var det svamputställning för att ge oss ett hum om vad vi borde kunna hitta i skogen. Där visades sådant som man gärna äter.

Och sådant som man väldigt gärna inte äter.

Sen gick vi ut i skogen, i samlad grupp. Jag kom bara bort en gång.

Väl i skogen var det bara att fylla påsen (korgen hade visst på något underligt vis försvunnit i röran på vinden). Såg man inte svampen själv så pekade vår guide ut dem. Ofta snabbare än man själv hann reagera. Här är det soppar i långa banor.

När vi kom ombord på båten igen var det dags att få dagens fångst granskad. Vår guide tittade, luktade och kände. Godkände och förkastade. Tipsade om tillagning, torkning och infrysning. Vi lyssnade, lyssnade och lyssnade.

På bordet syns delar av fångsten. Det är läckerheter som rödgul trumpetsvamp, trattkantarell, stolt fjällskivling, karl-johan, smörsopp, blodriska och mycket mer. Som jag varken minns namnet på eller ser skillnad mellan.

Nästa gång i svampköket – tillagning.

Ett svar to “Svamp i köket – del 1”

  1. Hannis 5 september, 2011 den 21:31 #

    Gillar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: