Höst i köket II – efterrätt

1 Sep

Joråsåatt. Det blir efterrätt också.

Och är det höstkänsla vi vill ha, så lagar vi paj. Inget att diskutera. Paj i olika former är mitt favoritsätt att ta hand om all god frukt och alla bär som finns i handeln nu och en tid framöver. Naturligtvis kan man fuska med frysta dito. I detta fall har jag faktiskt blandat färskt och fryst.

Äppel- och jordgubbspaj på cheesecakebotten.

Botten:
Ett gäng digestivekex, kanske 10 st
Smör, smält
Kardemumma, krossad
Kanel

Krossa digestivekexen i matberedare eller i mortel. Smält smöret och häll det i digestivesmulorna. Häll även i kryddorna. Mosa samman det hela till någon sort smörig smulblandning – du vet hur det ska vara. Tryck ut i lagom stor form. Det är viktigt att botten inte är för tjock, max en halv centimeter.

Fyllning:
3-4 äpplen av fast och syrlig sort, typ Discovery, Gravensteiner eller Aroma (helst svenska)
Frysta jordgubbar, ett gäng
Kanel
Smör
Sirap

Skiva äpplena. Lägg dem och de frysta jordgubbarna i formen. Pudra över så mycket eller lite kanel som du vill ha. Klutta ut lite smör här och var. Ringla över lite sirap. Se bilderna nedan.


Grädda i mitten av ugnen i 200 grader tills det verkar färdigt. Jag skulle höfta till med 20 minuter, men det får du hålla koll på. Klart!

Servera med vaniljsås eller glass eller grädde eller nåt annat gott. Du vet vad du föredrar.

Nästa gång i höstköket: Svamp

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: