Sockerfri jordgubbstårta med staket – recept

15 Aug

Här kommer ett recept till från förra lördagens tårtfrossa. Det är helt klart alldeles för mycket tårtor här just nu, jag vet, men det händer liksom inte så mycket annat… Alltså:

Sockerfri jordgubbstårta med staket
Botten:
Digestivekex, krossade typ ett halv paket
Smält smör, kanske 50-60 gram

Rör ihop de krossade kexen med smöret och tryck ut dem i botten av en springform.

Fyllning:
Vispgrädde, ca 4 dl
Turkisk eller grekisk yoghurt, ca 2 dl
Frysta, tinade, jordgubbar, typ 2 dl
Gelatinblad 4-5 st

Vispa grädden hårt och vispa sedan i yoghurten. Mosa de tinade jordgubbarna och häll dem i gräddblandningen. Ta en liten del jordgubbar åt sidan och värm dem i en kastrull. Blötlägg gelatinbladen några minuter i kallt vatten. Krama sedan ur vattnet och smält ned gelatinet i jordgubbarna. Rör i gelatin-/jordgubbsröran i gräddröran och vänd runt tills jordgubbarna är jämt fördelade. Fyll i formen. Ställ kallt.

Jordgubbsgelé:
Frysta jordgubbar, 2 dl
Gelatinblad, 3 st
Ev kardemumma

Tina jordgubbarna i en kastrull. Blötlägg gelatinbladen några minuter i kallt vatten. Krama sedan ur vattnet och smält ned gelatinet i jordgubbarna. Rör eventuellt i krossad kardemumma. Låt svalna till ljummen och häll sedan över tårtan. Ställ kallt över natten.

Garnering:
1 pkt savoiardikex
Ev jordgubbssylt alt smält vit choklad

Ta loss kanten på formen. Placera tårtan på det fat den ska serveras från. Dela kexen på hälften och fäst dem på utsidan av tårtan. Använd eventuellt en klutt jordgubbssylt eller lite smält choklad på varje som klister.

Klart!

PS. Tårtan i sig är sockerfri, dock inte kexen. Uteslut dem för att göra tårtan helt sockerfri. Smaken är ganska frisk och syrlig, söta om du känner för det.

Annonser

Ett svar to “Sockerfri jordgubbstårta med staket – recept”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Många goda skäl « - 22 november, 2011

    […] December innehåller, tack och lov, många goda skäl att få baka smarriga tårtor. Du som var med mig när jag fyllde år senast, minns att det bakades både det ena och det andra. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: